Berte Museum

Idag har vi gjort ett besök på Berte Museum utanför det lilla samhället Slöinge i Halland. Museet är privat och tillhör familjen Stenström som i 14 generationer har drivit Berte Qvarn. Detta familjeföretag är idag Sveriges äldsta och här ingår även Berte Gård med sina 250 mjölkkor, SIA-glass och Hallands frökontor.

Museet, som är privat, kallas ”Livet på landet” och är en nostalgitripp från tider som flytt. Här har Anders Stenström samlat gamla föremål sedan han år 1992 av en slump upptäckte en gammal potatisupplockare som skulle skrotas.  Sedan har samlandet pågått och pågår fortfarande. Utvecklingen inom jordbruket har varit omfattande sedan 50-talet och vi fick ett beskrivande exempel:
– att skörda 1 ton spannmål förr, tog 19 dagsverken och idag tar det 10 min för en skördetröska.
På Berte museum finns det mesta från jordbrukstiden, såsom en lanthandel, en gammal skolsal med alla fantastiska planscher, gamla traktorer, alla tänkbara och otänkbara handverktyg, mängder med gamla pappersbonader som farmor och mormor hade på väggarna, alla årens majblommor, etc.

Kan verkligen rekommendera ett besök där.

Författare: rmharrysson

Är en pigg pensionär som gillar datorer

En tanke på “Berte Museum”

  1. Ett museum väl . Har varit där ett par gånger.värt att besöka. Stort och otroligt innehållsrikt har varit där ett par gånger. MVH, Göran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s